Sponsorer

 
 

Historia


Broby Hantverks- & Industriförening

Den 11 januari 1931 kallade snickarmĂ€stare Nils Nilsson till möte pĂ„ CafĂ© Linnea. NĂ€rvarande bl.a. Carl Sandgren, konditor, sedermera Tydingesjön – Johan Carlsson (TĂ„ngby) frisörmĂ€stare, nuvarande begravningsbyrĂ„n – Elof Svensson, (Stenebo), skomakarmĂ€stare. En interimstyrelse bildades som höll sitt första styrelsemöte den 8:e februari 1931. Första Ă„rsmötet hölls den 15 mars 1931 och Ă„rsavgiften bestĂ€mdes till 8 kronor för tre terminer och dĂ„ ingick tidningen.

Vid Ă„rsmötet 1933 anslöt sig föreningen till SkĂ„nes Hantverksdistrikt. Årsavgiften var 25 öre per medlem. Som första kvinna invaldes skrĂ€ddarmĂ€stare Betty Blomkvist.

I mitten pÄ 30-talet upphörde möten nÄgra Är men kom igÄng igen 1937.

Den 6:e januari 1938 hade man samkvĂ€m pĂ„ Hotellet i Broby, som dock gick med förlust med 3 kronor. Insamlingen till musiken inbringade endast 3 kronor och arvodet uppgick till 6 kronor. Styrelsen fick ur egen ficka betala underskottet. BĂ€ttre gick det senare pĂ„ vĂ„ren dĂ„ en aftonunderhĂ„llning hölls i Godtemplarsalen (nuvarande Folkets Hus) – en bruttokostnad pĂ„ 94,55 gav ett netto pĂ„ 40,19.

Man diskuterade vid nÄgra möten att protestera mot den föreslagna lagstadgade semestern, men protesten kom aldrig till stÄnd.

1944 valdes Curt A.F. Liedman till ordförande och medlemsantalet var dĂ„ 16 st. plus en hedersmedlem. KassabehĂ„llningen var 5,13. Inkallelse till beredskap gör sig pĂ„mind – det var endast ett fĂ„tal möten. I styrelsens Ă„rsberĂ€ttelse kan man lĂ€sa: ”Styrelsen i sin helhet finner det hela synnerligen prekĂ€rt, dĂ€rför att vid mötena sĂ„ fĂ„ de Ă€ro och varit. Knappast finns medlemmar förutom styrelsen sjĂ€lv. Kassören och sekreteraren har uttalat fullstĂ€ndig lida vid sina uppdrag och pĂ„ det bestĂ€mdaste förklarat att avgĂ„â€.

Trots dessa bekymmer lever föreningen vidare Àven om det inte Àr helt problemfritt.

I verksamhetsberÀttelsen 1951 uttrycktes önskan om en egen HantverksgÄrd. LÀs citat ur protokoll.

Året efter den 20:e augusti skrevs köpekontraktet pĂ„ ”Villa Ro” till en köpesumma av 37 000:-

1953 beslutades att ordna en HantverksutstĂ€llning och nu vidtog en intensiv period med tĂ€ta möten och val av kommittĂ©er för att dra upp för att dra upp riktlinjerna. Av protokollen förstĂ„r man vilket jĂ€ttestort projekt man gav sig in pĂ„. Det var vĂ€l inte alltid helt friktionsfritt heller. PĂ„ sommaren 1954 hölls sĂ„ den beslutade utstĂ€llningen, som var öppen en vecka. Det var en stor fest med mĂ„nga aktiviteter och kĂ€nda upptrĂ€danden under hela veckan, som satte Broby pĂ„ kartan. TyvĂ€rr blev resultatet dĂ„ligt – back med ca. 10 000:-. Beklagligt med hĂ€nsyn till alla de ideella insatser som gjorts.

Föreningen har sedan haft upp- och nedgÄngar under Ären. Under en av de aktiva perioderna renoverades vÄr byggnad till det fina utseende den har idag. Vi hoppas kunna bevara och förvalta denna fina byggnad sÄ att kommande generationer skall kunna samlas hÀr och ha trevligt.

Broby Hantverks- & Industriförening

Företagarna i Broby har under en lĂ€ngre tid haft svĂ„rt att fĂ„ gehör för aktiviteter och föreningens fastighet, HantverksgĂ„rden, har mest upplevts som en ”belastning”. Medlemsantalet har varit kraftigt vikande under de senaste Ă„ren. Enligt stadgarna fĂ„r dessutom endast medlemmar I Företagarnas Riksorganisation tillhöra föreningen. Det har dĂ€rför varit omöjligt att bredda medlemsunderlaget och dĂ€rmed skapa förutsĂ€ttningar för en bra lokal verksamhet.

Vid Ärsmötet 2003-02-12 beslutades att Företagarna i Broby namnÀndrades till det ursprungliga Broby Hantverks- & Industriförening och att vi begÀrde uttrÀde ur Företagarnas distrikts- och riksorganisation. Vid ett medlemsmöte 2003-08-18 konfirmerades beslutet om uttrÀde vilket nu har verkstÀllts.

FörutsÀttningarna har nu skapats för att alla vi smÄföretagare och hantverkare i kommunen kan ges en möjlighet, att till en rimlig kostnad, fÄ vara med och forma vÄr förening till en trÀffpunkt dÀr trivsel och utveckling av gemensamma intresse skall vara ledstjÀrnan.

Styrelsen har i nÄgra enkla punkter uttalat en mÄlsÀttning och strategi:

- Förvalta HantverksgÄrden och skapa aktiviteter sÄ att vi fÄr en levande och naturlig samlingsplats för medlemmarna.
- Arbeta för att rekrytera nya medlemmar bland alla smĂ„företag och hantverkare inom kommunen. Detta med sĂ€rskild inriktning pĂ„ den yngre generationen, samtidigt som vi skall söka balans med de Ă€ldre, som kanske har mer tid att avvara. Det Ă€r emellertid viktigt att lyssna pĂ„ ungdomen och dess idĂ©er – de skall ju föra arvet vidare.
- Skapa ett nĂ€tverk bland företagare och hantverkare, som gör att man trĂ€ffas och umgĂ„s under trivsamma former – dĂ„ blir samarbetet inom den dagliga yrkesverksamheten ocksĂ„ naturlig och givande.
- Integrera kvinnorna i familjen i verksamheten. Med dagens situation för de flesta barnfamiljer mÄste kanske hela familjen i större utstrÀckning ges möjlighet att deltaga i aktiviteterna för att det skall fungera.
- Medlemmarna skall styra och utforma aktiviteterna, som kan vara av trivsel-, informations- eller utbildningskaraktÀr.
- Föreningen skall arbeta för att skapa ett bra klimat inom kommunen för att driva företag och utöva olika typer av hantverk.

Med denna korta och enkla mÄlsÀttning som grund hoppas vi kunna vÀcka intresse hos vÄra företagare och hantverkare, sÄ att vi kan skapa en bred och handlingskraftig förening till allas glÀdje och utveckling.

Styrelsen

 
  «Tillbaka

Nyheter


Det finns inga Nyheter inlagda än.

Nyheter Arkiv »


Aktivitetskalender
« October 2017 »
M T O T F L S
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Vi har 11 besökare här nu
 
   
   

 
© Broby Hantverk och Industriförening 2011 Thomas Mćnsson